Jump to content

Mhans

Members
  • Content count

    28
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

733 profile views
  1. Have a 2011 Sunesta 264 w/Mercruiser 8.2.. Was running perfectly all year. Took it downriver for lunch. No problems at slow or fast speeds.. Docked at slip for a couple of hours. Came out to leave. Turned key on and 2 long alarm beeps. then they stopped. Nothing displayed on dash. Started without a problem..first crank. Took off back home...9 miles upriver. Worked flawlessly...slow through N0-Wake zones and 3/4 throttle back to dock. Pulled into dock without incident. No overheating...No "limp mode"...nothing seemed out of the ordinary. Tied up for 1 hour. Went to start the boat and started to crank and immediately "clunked" to a stop. Every attempt to turn it over would either briefly make a normal cranking noise, but quiclky freeze to a complete stop. Batteries are new....12.5-13v output. No change with Battery selector on 1-2-or both. All accessories work fine. When key turned on, sea water temp only 120-130 degrees. All fluid reservoirs/oil levels perfect. Engine still seems "seized"....after the perfect run back from lunch. No alarms. I have lived through a hydrolock before when an impeller was cooked along with exhaust flaps. That followed a clear overheat situation. This time...no warning...boat was running fine...and problem occured on attempted start up after sitting for an hour. Any ideas? First plan to pull plugs and try to manually crank engine... Thanks
  2. Anybody have a diagram/pic of the 2 battery setup connections for a 2011 Sunesta 264. (8.2 Merc engine).. Seems there is some confusion on what is battery # 1 and #2 and what connections go where... Thanks...trying to get this beast in the water Mike
  3. Mhans

    reversed battery Connections-Merc bravo III

    Main breaker wasn't tripped...I'm assuming you mean the "Main breaker button" near the electrical connections on the left side top if the engine. Mike
  4. Mhans

    reversed battery Connections-Merc bravo III

    2011 Mercruiser 8.2, 380 HP with Bravo III
  5. .distracted and preoccupied..last evening, I placed both batteries in my 2011 Sunesta 264 and attached the cables trying to beat the setting sun....All was well until I turned the battery switch on and a brief spark across the VSR module was seen. And no power.... After I briefly panicked, I looked into the battery compartment and my horrified worries were confirmed. I had dropped the batteries in "backwards" to the way I had taken them out and attached the yellow ground cables to the (+) electrodes and the red positive cables to the (-) posts on the batteries. Removing the cables and reattaching them correctly now only gives power to most of my accessories/lights/horn/blower,etc. BUT I have NO power to the dash guages/trim/tabs and NOTHING happens when I try to crank the engine. I have looked at all the fuses (that I can find) and they are fine. Circuit breaker not tripped. No breakers tripped on panel behind dash. So... Alternator??...starter???..blown diodes somewhere else? ..VSR module? Thanks
  6. .distracted and preoccupied..last evening, I placed both batteries in my 2011 Sunesta 264 and attached the cables trying to beat the setting sun....All was well until I turned the battery switch on and a brief spark across the VSR module was seen. And no power.... After I briefly panicked, I looked into the battery compartment and my horrified worries were confirmed. I had dropped the batteries in "backwards" to the way I had taken them out and attached the yellow ground cables to the (+) electrodes and the red positive cables to the (-) posts on the batteries. Removing the cables and reattaching them correctly now only gives power to most of my accessories/lights/horn/blower,etc. BUT I have NO power to the dash guages/trim/tabs and NOTHING happens when I try to crank the engine. I have looked at all the fuses (that I can find) and they are fine. Circuit breaker not tripped. No breakers tripped on panel behind dash. So... Alternator??...starter???..blown diodes somewhere else? ..VSR module? Thanks
  7. Mhans

    Fusion MS-BT100 cutting in and out

    I have the Fusion BT100 on my CHaparral 264 with the Clarion head unit. It has worked flawlessly, BUT..occasionally a device will not be able to connect, even though the Fusion network is seen under the "Bluetooth" settings. The only solution is to Delete the Fusion Bluetooth acct and then power down the device (my phone, etc.) and the repower up and let it discover the Fusion again. I then can connect without difficulty. Doesn't happen frequently. My Blutooth "antenna brick" is inside the cabinet under the stereo and can pick up devices all over the boat...rare to no cutouts. Mike
  8. Mhans

    Mercator troubleshooting

    That should be MERCATHODE troubleshooting ...darned spellchecker!
  9. Mhans

    Mercator troubleshooting

    I have a 2011 Sunesta 264 with 8.2 Mercruiser with Bravo III drive..I have been plagued with stern drive corrosion for two years. Keep it in the Allegheny River in a slip at the yacht club. Change anodes every year (fresh water-magnesium). Have repainted the out drive last year before season....still corroded by the end of the season. Sanded and painted lower unit again this year before season...primed and painted with Mercruiser products....pulled it out last week and again, significant corrosion and pitting on the lower unit. Is there any way to check the Mercathode system? Mercruiser suggests maybe a SECOND Mercathode system is needed. I don't know how to check the water around my slip for electrical potential. Thanks
  10. Mhans

    2013 264 Xtreme 8.2l engine smoked 53 hours total

    Just to add my .02 and headache history.. Just after purchasing my 2011 Sunesta 264 with the 8.2 Merc, I had it in my driveway with the muffs streaming water in the out drive. Started it up and shortly thereafter heard alarms that I thought were due to the depth alarm going off since I was in my driveway (old boat used to do this).. Well, ended up cooking the impeller..repair shop at my marina stated they HAD to pull the engine to change impellers,,$800 bucks..put boat back in water, to the lake..rough water day with waves lapping at the stern..engine freezes on start up..locked up. Burnt up starter/solenoid trying to turn frozen engine over. Pulled boat.. Mechanic found shredded/burned rubber exhaust flap pieces in exhaust.. which allowed the reflux of water back into cylinders/oil. Starter replaced, exhaust flaps replaced...so...about $2000 bucks later, boat runs great.
  11. Mhans

    Looking for a igloo cooler size

    I have to admit, the Igloo marine cooler on my Sunesta 264 is pretty much worthless. I do a lot of outdoor stuff and it pales in comparison to a good Coleman and many others. I'm not talking about a 300-400 Yetl....I was amazed how poorly the Igloo performs...ice and drinks maybe last a day and a half...and that's in the shaded environment under the sink...if you want it just for a day...then I guess it's acceptable...but, a handle already broke as did the latch...both of which I replaced but not that cheap. Anyway, consider another brand until Igloo makes better insulation. Just my 0.02 Mike
  12. Mhans

    Fresh water fill vent

    2011 Sunesta 264 I am having trouble filling my fresh water tank. Filling thru the cap Using a standard water hose...I get a "vapor lock" after about half-a- gallon as it fills up the neck...it slowly goes down, but I can't run the hose continuously without it locking up...slowly will fill my tank...it behaves like the vent isn't open..bubbles up after a few seconds like an air-lock..and I can't find the vent? Diagrams from Chap don't include the vent. Is there a side tube or vent that comes off of the filler neck? Very frustrating. Can't see anything obstructing the tube. Thanks, Mike
  13. Mhans

    Tow Vehicle??

    Looking for advice. I have a Sunesta 264 that I need to trail around to different lakes this summer. I only have a Chevy Tahoe that is just too small to handle the weight. Looking at pickups, specifically, "duallys" and thinking diesel, but this is way out of my area of expertise. I am confused by how big, what kind, etc. I am probably looking for a reliable used vehicle to tow the boat...will be my non-work car. Any advice?...the boat weighs around 7800# "dry" and the trailer 1800#. Thanks Mike
  14. Mhans

    Battery wiring

    I know people have asked this type of question before...sorry for repetition and my ignorance. The mechanic pulled my 2 batteries from my 2011 Sunesta 264 at the end of last season . I am reinstalling them now. I do not have a wiring diagram and the are several cables to be attached...large yellow (ground?) and red (+) and then smaller black and then thenDTS harness with black and red. Does anybody have a description/pic or instruction? How do I tell which battery is number1 and number2? Thanks....just don't want to x-wire. Thanks again Mike
  15. I had to replace the ski arch in my 2011 Sunesta 264 last year..new arch came with multi-color LED lights, not present on the original. Since not part of the original, had to buy new switch and wiring harness that Chaparral charged me for!!!!....even worse, wiring the switch as instructed didn't work.....marine electronics guy also had difficult time getting it wired.....thought the original LED 's were faulty and only one of the replacements seem to work....Bottom line:Chaparral doesn't want to send replacement for the remaining non-working 3-color LED unless I pay full price...around bucks for a simple 3 color LED...and they won't reveal supplier....does anybody know who the supplier is or how to replace the multicolor LED (red-white-blue) for my 2011 Sunesta 264.... Thanks, Mike
×