Search the Community

Showing results for tags 'tbi'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Contests!!
    • Contests!!
    • Polls!!
  • Chaparral Boats Forum
    • Boat Talk
    • Dock Talk
    • Newbies
    • Info Center
  • Regional Forums
    • Midwest U.S.
    • Northeast U.S.
    • South Central U.S.
    • Southeastern U.S.
    • West Coast U.S.
    • Northwest U.S.
    • Rocky Mountain Region U.S.
    • Eastern Canada
    • Western Canada
    • International Boating
  • Suggestions & Comments
    • Site Suggestions & Comments
  • Gulf Coast

Calendars

  • Community Calendar

Found 2 results

  1. Gentlemen, New to this forum but lots of helpful info on this site. I just purchased a 1999 Chaparral 2130SS with 330 hours on 5.0L EFI MerCruiser engine and hull from original owner. Boat was always maintained with required maintenance as original owner was corporate aircraft pilot and kept good maintenance records which he provided to me at purchase. I have operated the boat without any problems and now have 360 hours on the meter. The engine has now developed erratic operation after about 20-30 minutes at 2500-3000 RPM while underway. The engine RPM will surge and drop back to 600rpm and then increase back to 2500-3000 and then drop back to idle and occasionally stall when shift lever is selected to neutral. Engine will restart after 30 seconds and will get boat up on plane but will again start to surge with wide RPM swings indicated on tachometer. Engine temp is around 145 and never above with good oil pressure and no warning horns for low fuel pressure. I have removed and replaced fuel/water separator filter. I cut the old filter body open and did not notice any water or excessive contamination. Other than an Idle air control actuator that the previous owner had replaced I do not think any additional engine work has been accomplished. The engine is equipped with the MEFI 3 throttle body fuel system. I would like to retrieve the stored codes from the ECM. I do not have a code reader but have seen on youtube a gentleman retrieve codes on the ECM with MEFI 3 fuel control using digital VOM counting continuity beeps with the A and B pins jumped out at diagnostic connector to place the ECM in service mode. Engine ran without any problems for my first 30 hours and now this has developed .I found info on this site that MerCruiser had a recall on ignition sensor which is applicable to my serial number 5.0L V8. Any comments or suggestions on troubleshooting as well as has anyone read codes from the ECM with the digital VOM would be greatly appreciated.
  2. I am taking a survey to see how many people own this engine: 1998 Mercruiser 5.7L TBI with EFI GEN-1 ECM. Who owns one of these beasts and what typs of engine problems have you had? I have had one for 5 years now, and every year there is a new mysteryous problem that comes up after spring commissioning. 1998 was the first year that Mercrusier used a TBI on the 5.7L engine. If you look in the parts books, 1998 is always off by itself. One Mechanic I had working on it said "that engine is poison". He suggested ripping out the TBI, ECM, distributer, and replace everything with a Thunderbolt ignition and a carburator. Anyway, If you have this exact engine configuration, please share your experiences on how it runs (ran) and what problems and fixes you have had to contend with. To start, see my posts "Engine trouble", "1998 5.7L TBI - PPoor running engine- Please help", and "intermitant engine alarm".