Jump to content
Tavern Monk

Mercruiser 454 MPI Overheating - Problem Solved!

Recommended Posts

My engine was overheating at WOT.

Then it would start running warm while just running hard.

Installed new thermostat, new impeller, and backflushed the system.

Still doing it.

Installed new manifolds & riser. The old ones didn't look bad enough to be causing the problem.

While the engine was accessible, decided to replace all the hoses as a precaution.

Problem # 1 was found, the honeycomb engine oiler cooler was partially clogged even after backflushing the system. I took it off & used a straight piece of wire to poke out all the organic debris.

Problem # 2 was found by the mechanic, the fresh water hose coming from the outdrive was crushed by salt build up and restricting flow!

Problem # 1 didn't cost anything to fix. Problem # 2 cost a bit, but still a heck of alot more then overheating the engine.

Just a few things to look for outside the ordinary.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, I just went through absolute heck replacing that line through the transom. Original variation has no support where it goes through the gimbal housing, and the update kit replaces it with a hard plastic tube. I had heard the update was due to corrosion crushing the hose, guess they were right!

Must feel good solving that problem. Happy boating!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×