Jump to content
Sign in to follow this  
rpmurray

Overheating only while moving

Recommended Posts

Hi fellow chappys.  I have a 2003 220 SSi with the 5.0 VP GXI/SX power plant. The boat has been running great. I recently replaced gimbal bearing, bellows, o- rings, etc on the outdrive. Ran great last week. Took it out this weekend and it’s overheating.  While underway, the temp creeps up until it hits about 180, then it jumps over 200 and warnings go off and engine power drops. I can shift it into neutral and rev it up to bring the temps back down very quickly.  Once underway again, the temps go up again. In an attempt to hopefully fix it, I replaced the stat and the impeller, but that did nothing. The circulation pump seems to turn fine and there’s no leak, but it does make a faint noise, a little like loose bolts, but it’s very faint. Could it have failed?  I’m far from home and can only attempt limited repairs.  Any suggestions?  I also posted on iboats forum in hopes of getting suggestions. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you cleaned the intake? The old impeller, was there any fins missing? Open or closed system? Is the impeller housing in good shape? I have seen sand rough up the walls causing the same problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Iggy said:

Have you cleaned the intake? The old impeller, was there any fins missing? Open or closed system? Is the impeller housing in good shape? I have seen sand rough up the walls causing the same problem.

I think I know what the cause might be. Seems like it’s sucking air through the intake hose. I have to pull the drive and check hose and nipple. Runs great when not on plane, but the minute it gets up on plane, when the hose is up on plane. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are doing the right procedure. Checking any & all parts that could be defective new.  Installed a little loose. Or even a part that failed during the removal or reinstalling of the parts / drive.    A 2003 is old enough to have any  untouched part break.  If bumped or even just pulled on slightly.  

Replace a POSSIBLE sticking thermostat ? Save pulling the drive needlessly.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...